Spørsmål og svar om kuldeterapi | Kryomed AS

Spørsmål og svar


På denne siden har vi lagt inn de mest typiske spørsmål og svar knyttet til kryoterapi. Finner du ikke svaret du leter etter?

Ta kontakt med oss her!

Jeg har psoriasis og lurer på hvor ofte jeg trenger å gå til behandling?

Svar: Første gang vår daglige leder Jan Kåre Lidsheim prøvde kryoterapi, under et besøk hos produsenten av Cryosauna, oppdaget han betydelig reduksjon i sprukken hud på egen psoriasis. Det samme skjedde ved hans neste besøk tre måneder senere. Dette bidro sterkt til at kryobehandlingen i dag finnes i Norge. Basert på testperioden sommeren 2016, anslås det at 2-4 behandlinger pr mnd er nok til å holde psoriasisen i sjakk.

Gjør det vondt?

Svar: Ja, litt. Det stikker i bena (som tusenvis av små ispigger som irriterer huden), og kroppen «fyrer» på alle plugger for å bekjempe kulden. Men åh så deilig etterpå! Tre minutter går fort!

Jeg har atopisk eksem. Hjelper kryobehandling mot dette? Og hvor ofte må jeg gå?

Svar: Dette vet vi ikke nok om ennå, men under testperioden sommeren 2016 , hadde vi besøk av en naprapat som hadde med en klient til klinikken. Begge testet kryotanken. Naprapaten hadde selv atopisk eksem, og kunne to dager senere fortelle om utslett på ryggen som nærmest var forsvunnet. Etter én behandling!

Jeg har leddgikt og lurer på hvor ofte jeg må til behandling?

Svar: Dette kommer litt an på som alt annet her i livet, men vi ser gode resultater av én behandling i uken.

Hvem bør ikke ta behandling?

Svar: Kryoterapi er en belastning for kroppen på samme måte som en meget hard treningsøkt vil være. Derfor er det viktig at du vet at dette ikke passer for alle. Du må derfor ikke være gravid, ha noen form for hjerte – lunge – eller nyresykdom, ha anemi, kuldeallergi, eller lide av høyt blodtrykk. Ei heller bør du nylig ha vært gjennom en hjerteoperasjon, ha hatt et hjerteattakk de siste seks måneder, eller bruke pacemaker. Er du under behandling for kreft, bør du heller ikke ta kryobehandling.

Kan jeg spise før behandling?

Svar: Ja, spis hva du vil så tett opptil behandling som du ønsker.

Hva om jeg har operert inn karbon eller metaller i kroppen?

Svar: Du kan fint benytte vårt behandlingstilbud med karbon og metaller i kroppen (så fremt det ikke er pacemaker…)

Hva er ideell behandlingstid?

Svar: Alle er vi forskjellige, og tiden vi står i tanken avgjøres av toleransenivået. Vi foreslår å starte litt forsiktig for så å ende opp med å stå inntil tre minutter. Vi på Cryosauna vil bistå deg og finne en passende tid. Du kan også avslutte behandlingen når det måtte passe.

Hvor mange behandlinger kan jeg ta pr dag?

Svar: Da behandlingen er trygg og uten bivirkninger, kan man gjerne gjøre den opptil flere ganger pr dag. I noen få tilfeller kan det være aktuelt med flere behandlinger pr dag, men for majoriteten anbefaler vi maks én behandling pr dag.

Hvor ofte og hvor mange behandlinger trenger jeg?

Svar: For å finneuker anbefales.

Er kryoterapi farlig?

Kryoterapi har blitt utført av fagpersonell mer enn fire millioner ganger gjennom de siste 30 årene uten at det noen gang er rapportert om alvorlige skader. Den flytende nitrogenen omgøres til iskald nitrogengass, og vil ikke treffe huden i dråpeform. Hodet og haken din er elevert over kanten av kryotanken, og oksygennivået i luften monitoreres konstant via en sensor i øvre del av tanken. Det vil alltid være fagpersonell til stede under behandlingen for å sørge for at alt går som det skal med både deg og kryotanken.

Hva om jeg ikke vil mer og ønsker å avbryte behandlingen underveis?

Svar: Døren til den åpne tanken er lukket med magneter og slår utover, så det er meget enkelt å åpne den og gå ut om man skulle få frysninger utover det normale. ut hvordan kroppen din reagerer på kuldeterapien, bør man ta flere behandlinger innenfor en relativt kort periode. Antallet behandlinger avhenger av dine mål og hva du vil ha ut av det.Anbefalinger:
For generelt bedre helse og velbehag:
5-10 behandlinger innenfor den første måneden, deretter 1 behandling pr uke.For toppidrettsutøvere:
10-15 behandlinger innenfor den første måneden, deretter etter hver hardøkt.
Profesjonelle idrettsutøvere kan også med fordel bruke cryoterapi før konkurranser, men da først etter ca 20 behandlinger så vi vet at de er godt tilvendt behandlingsformen.For pasienter med de indikerte sykdommene:
Et program vil bli satt opp etter den enkeltes behov, men i noen tilfeller vil daglig behandling i inntil tre

Hva med forfrysninger?

Svar: Det er mulig å forfryse seg, men ved bruk av ullsokker (som man får utdelt på klinikken), samt ved å holde hendene over kryotank-kanten, skal du være veldig uheldig om du blir utsatt for lett forfrysning. Man skal dog ikke smøre seg med kremer inneholdende vannpartikler. Spesielt utsatt er skinnleggen.

Jeg liker ikke kulde. Vil jeg tåle det?

Svar: Selv for mennesker med lav toleranse for kulde, blir det rapportert at smerten forbundet med behandling er tålelig. I noen tilfeller kan man vurdere å starte med kortere intervaller (30 sekunder til ett minutt), og bygge seg opp derfra. Det er vitenskapelig bevist at brukere av kryoterapi kan tilvende seg kulden og dermed øke det generelle toleransenivået.

Hvordan føles det etter endt behandling?

Svar: Under behandling frigir hjernen naturlig en mengde endorfiner (kroppens eget lykkehormon), og som også hjelper til å redusere smerter i kroppen. Behandlingen gjør at man føler seg avslappet og i bedre humør.

Hva skjer hvis jeg er våt eller har på (veldig) mye hudkrem før behandling?

Svar: All fuktighet på huden kan forårsake forfrysning. (Du vil få låne et håndkle på klinikken).

Trenger jeg å dusje før behandling?

Svar: Nei, ikke for behandlingens del. Men vi ønsker likevel at alle som kommer til oss er hygienisk orientert da vi er mange samlet i klinikkens lokaler.

Hva slags klær skal jeg ha på meg/med meg når jeg kommer?

Svar: Ved ankomst klinikken får man utdelt slåbrok og ulltøfler, så kom i dagligtøy.
Det er viktig at alt tøy er tørt. Piercings nedenfor navlen bør fjernes. Ellers kan man ha på ringer, klokke, ørepynt, etc.Menn: Ha på sokker, underbukse/shorts, ulltøflerKvinner: Ha på sokker, truse/shorts og bh (evt bikini), ulltøfler. BH med spiler er ok. Man må ikke ha på BH (man tar av seg slåbroken etter at man har gått inn i tanken).

Kan jeg prøve kryoterapi selv om jeg har klaustrofobi?

Svar: Ja, det kan du. Døren kan du til enhver tid åpne, tanken er åpen i toppen, samt at hodet til enhver tid er hevet over kanten på tanken. Du har fritt utsyn i hele behandlingsrommet.

Hvordan blir jeg varm igjen etter behandlingen?

Svar: En spinningsykkel står klar til din disposisjon etter endt behandling, men er ikke nødvendig for alle. Mange opplever å bli varm direkte etter behandling pga den økte blodgjennomstrømningen.